In België moeten tuincentra en doe-het-zelfzaken affiches plaatsen die klanten informeren over de risico’s en alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen. In 2023 voldeed 64% van de winkels aan deze verplichting, een verbetering ten opzichte van 2022. De overheid werkt samen met de sector om de naleving verder te verbeteren.
Nieuws - Reductieplan
Op 14 november 2024 heeft onze dienst een info- en discussiesessie over gewasbeschermingsmiddelen georganiseerd. Vier sprekers gaven hun visie op respectievelijk de toekomstperspectieven voor gewasbeschermingsmiddelen, innovatieve toepassingstechnieken, driftreducerend materiaal en het federale reductieplan.
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is niet zonder risico: de veiligheidsmaatregelen die opgelegd worden om een product veilig te gebruiken zijn er niet zonder reden. Wanneer je deze voorschriften niet correct opvolgt, kan dit je gezondheid schaden. Dit is een van de lessen die we kunnen trekken uit het toxicovigilantierapport gewasbeschermingsmiddelen 2019-2022 op basis van oproepen aan het Antigifcentrum.
De federale overheid heeft een nieuw reductieprogramma voor gewasbeschermingsmiddelen goedgekeurd. Door middel van een hele reeks acties willen wij de risico’s van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verminderen en hun impact op het leefmilieu en de volksgezondheid beperken. Het nieuwe programma is nu beschikbaar op Fytoweb, evenals het verslag van de openbare raadpleging over dit programma.
In 2019 werd een charter opgesteld tussen overheid en industrie om de concentraties van problematische gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater te verminderen. Dit resulteert nu in concrete emissiereductieplannen voor aclonifen en dimethenamid-P.
In 2019 werd een charter opgesteld tussen overheid en industrie om de concentraties van problematische gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater te verminderen. Dit resulteert nu in concrete emissiereductieplannen voor terbuthylazine, flufenacet en metazachloor.