Een overzicht van de jaarlijkse info- en discussiesessie over gewasbeschermingsmiddelen op 25 april 2019

06/05/2019

infosessie gewasbeschermingsmiddelen 2019

We maken er een traditie van om jaarlijks een info- en discussiesessie te organiseren over gewasbeschermingsmiddelen. Op 25 april 2019, de 3de editie, hadden we 5 sprekers, die voor een kleine 200 deelnemers over uiteenlopende en actuele onderwerpen vertelden. Hieronder vindt u een overzicht.

Ons diensthoofd, Maarten Trybou, presenteerde de nieuwe ontwikkelingen in de evaluatie van gewasbeschermingsmiddelen  en de verwachtingen voor 2019. Hij vertelde over nieuwe wetgeving, evaluatiemethodologieën, procedures en gegevensvereisten. Meer concreet ging het over de

Jérémy Denis heeft verduidelijkt hoe men een toelating voor noodsituaties (120 dagen toelating) kan aanvragen in België. Hij vertelde over het wettelijke kader en de  te volgen procedure voor het indienen en de behandeling van een aanvraag. Daarnaast gaf hij een overzicht van de evolutie van het aantal aanvragen tot noodtoelating met een aantal concrete voorbeelden, zoals de neonicotinoïden.

Herman FontierHerman Fontier gaf uitleg over de nieuwe criteria voor hormoonontregelende (endocriene stoor)stoffen en de gevolgen ervan voor de bestaande procedures. Hij vertelde hoe men rekening houdt met de nieuwe criteria voor de stoffen in het herzieningsprogramma, voor de nieuwe werkzame stoffen, voor de stoffen waarvoor bevestigende gegevens over de hormoonontregelende eigenschappen werden gevraagd.
Philippe Castelain (Sciensano) gaf meer informatie over de wetenschappelijke achtergrond en de principes van deze nieuwe criteria.

Olivier GueltonOlivier Guelton sloot de presentaties af met meer informatie over de gegevensbescherming en mogelijke vrijstelling hiervan  voor het indienen van studies bij de aanvraag van een toelating. Hij vertelde hoe zowel R&D bedrijven als producenten van generische gewasbeschermingsmiddelen als aanvragers kunnen verwijzen naar ingediende gegevens, rekening houdend met gegevensbescherming en de vertrouwelijkheid van deze gegevens.

Als u aanwezig was, hopen we dat u veel heeft bijgeleerd en nieuwe collega’s heeft leren kennen. We hopen u volgend jaar terug te zien.

Vergeet u niet te abonneren op onze nieuwsbrief om de uitnodiging voor de volgende editie zeker te ontvangen.

Deel deze pagina