Gewasbeschermingsmiddelen, beter bekend onder de naam pesticiden, beschermen planten tegen schadelijke organismen of bestrijden onkruid. Ze worden vooral in de land- en tuinbouw gebruikt, maar ook in tuinen.
De Belgische overheid neemt diverse maatregelen om de bevolking, waaronder ook kwetsbare personen zoals kinderen, zwangere vrouwen en ouderen, te beschermen tegen de risico’s van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De complexe bevoegdheidsverdeling binnen België zorgt ervoor dat sommige maatregelen op federaal niveau worden opgelegd en andere op gewestelijk niveau. Hieronder vindt u een overzicht van de maatregelen die in België van toepassing zijn.
Strenge toelatingsprocedure
Een gewasbeschermingsmiddel mag enkel op de markt komen als studies en modellen aantonen dat het gebruik ervan veilig is voor mensen, dieren en milieu. Ook de veiligheid voor omwonenden en voorbijgangers wordt hierbij grondig beoordeeld.
Professionele gebruikers beperken de risico’s
Alle professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen moeten een fytolicentie hebben, behaald na een basisopleiding en regelmatige bijscholing. Ze mogen enkel pesticiden gebruiken als het niet anders kan, volgens de principes van ‘geïntegreerde gewasbescherming’. Bovendien zijn ze verplicht om technieken te gebruiken waarbij de verwaaiing van spuitdruppels (drift) minimaal is.
Verbod in openbare ruimte
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is verboden in openbare ruimtes zoals parken, trottoirs en begraafplaatsen. Enkel in uitzonderlijke situaties is hun gebruik nog toegelaten.
Extra bescherming voor kwetsbare groepen
Op plaatsen waar veel kinderen, ouderen of mensen met een zwakke gezondheid komen, zoals rond scholen of ziekenhuizen, is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verboden of gelden er strikte beperkingen.
Veilig drinkwater
Er gelden strenge regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen rond drinkwaterwinningen, om ervoor te zorgen dat het drinkwater schoon en veilig blijft voor consumptie.