Jubileum van het duizendste Erkenningscomité

23/06/2017

publiek Jubileum 1000e Comité

Op 25 april 2017 werd de duizendste vergadering gehouden van het Erkenningscomité voor bestrijdingsmiddelen voor landbouwkundig gebruik. Dit Comité werd in 1958 opgericht door middel van een koninklijk besluit, wat dus betekent dat er gemiddeld 17 vergaderingen per jaar werden gehouden. Ook nu nog wordt maandelijks vergaderd. In de loop der jaren werden duizenden aanvraagdossiers voor gewasbeschermingsmiddelen onderzocht, en alle geldige toelatingen worden gepubliceerd op de interactieve website Fytoweb.

Maarten Trybou en Ann De CockOm dit te vieren organiseerde de dienst Gewasbeschermingsmiddelen en Meststoffen van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu op 19 juni een infodag waarop de werking van het Comité werd toegelicht. Maarten Trybou, de huidige voorzitter van het Erkenningscomité en hoofd van de dienst, gaf een algemeen overzicht van de aanwezige competenties en toonde aan dat het Comité nog steeds een uitstekend forum vormt om alle bevoegde overheden te betrekken. Olivier Guelton schetste het verloop van de verschillende toelatingsprocedures en de uiterst strenge en uitgebreide gegevensvereisten. Ann De Cock maakte de brug naar de praktijk ter ondersteuning van de landbouwsector en schetste de communicatiekant van het verhaal. Als voorbeeld van de grondige evaluatie illustreerde Sébastien Vanhiesbecq hoe de evaluatie van de effecten op het leefmilieu en de ecotoxicologie gebeurt. Tenslotte legde Herman Fontier de link met het Europese luik, waar de werkzame stoffen worden beoordeeld en er voorwaarden voor de nationale toelatingen worden opgelegd.

Walking dinnerOp de infodag waren er zo’n 130 stakeholders aanwezig die volop gebruik maakten van de gelegenheid om na te praten tijdens een walking dinner.

Deel deze pagina