Gids over dosisuitdrukking voor verticale teelten

08/05/2018

Verticale teelten zijn teelten met een verticale ontwikkeling zoals boomgaarden, hop of vruchtgroenten zoals tomaten. Reeds geruime tijd wordt de dosis voor een verticale teelt op een specifieke manier weergegeven op de Belgische toelatingsakten, namelijk per hectare haagoppervlakte in plaats van per hectare bodemoppervlakte. Doordat er nogal wat onduidelijkheden bestonden over de manier waarop deze dosis wordt berekend, werd een richtsnoer ter zake opgesteld. Dit document bevat alle nodige gegevens om de aanvragers van toelatingen voor gewasbeschermingsmiddelen toe te laten zelf een dosis per hectare haag te berekenen en zo het aanvraagdossier op een meer onderbouwde manier op te stellen.

Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om de toelatingsprocedure en de opmaak van het draft Registration Report hierop af te stemmen. Het richtsnoer omvat daartoe zowel instructies voor de aanvrager als de evaluerende overheid. Deze worden van toepassing op alle aanvragen die in België worden ingediend vanaf 2019.

Daarnaast bevat het richtsnoer ook de afspraken tussen de lidstaten van de centrale zone om deze dosisuitdrukking te gebruiken. Werkzaamheidsstudies voor druiven, pitfruit en hoog groeiende groenten die werden uitgevoerd vanaf 1/01/2018 zullen alleen nog worden aanvaard indien ze werden ingericht en uitgevoerd op basis van een dosis per ha haag.

Het gebruik van de dosisuitdrukking voor een standaardboomgaard wordt verlaten omdat dit de verspreiding en het begrip van de dosis per ha haag tegenwerkt. De toelatingsakten van de betrokken gewasbeschermingsmiddelen worden op termijn aangepast.

Deel deze pagina