Gebruik en verkoop van gewasbeschermingsmiddelen op basis van haloxyfop-P geschorst

15/01/2016

Het gebruik en de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen op basis van haloxyfop-P werd geschorst met ingang van 15 januari. Deze beslissing werd genomen op advies van het Erkenningscomité voor bestrijdingsmiddelen voor landbouwkundig gebruik en is gestoeld op de recente publicatie van Uitvoeringsverordening (EU) 2015/2233, waarin de toelatingsvoorwaarden voor producten op basis van haloxyfop-P worden aangepast, naar aanleiding van de evaluatie van bevestigende gegevens op Europees niveau.

Na een nieuwe risico-evaluatie op basis van deze nieuwe beschikbare gegevens blijkt dat een metaboliet van haloxyfop-P met een relevante toxiciteit kan uitspoelen naar het grondwater in onaanvaardbare concentraties.

Er is in België slechts één gewasbeschermingsmiddel op basis van deze werkzame stof toegelaten: ELOGE (10261P/B). Om risico’s voor de volksgezondheid te beperken wordt de toelating van het product geschorst. Alle gebruik of verkoop van dit middel is vanaf 15 januari niet meer toegestaan. De toelatingshouder heeft de mogelijkheid om tegen deze beslissing in beroep te gaan. Indien dit gebeurt, en er aangetoond kan worden dat er veilige gebruiken mogelijk zijn, zal deze maatregel (gedeeltelijk) opgeheven worden.

Indien er niet in beroep gegaan wordt, of indien er geen veilig gebruik kan aangetoond worden zal de toelating van dit product binnen 6 maanden ingetrokken worden.

Deel deze pagina