60 jaar evaluatie van toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen door het Erkenningscomité

08/06/2018

inleiding door Maarten Trybou op 60 jaar Erkenningscomité

Op 31 mei 2018 werd het 60-jarig bestaan van het Erkenningscomité voor bestrijdingsmiddelen voor landbouwkundig gebruik gevierd met een infodag georganiseerd door de dienst Gewasbeschermingsmiddelen en Meststoffen van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Een aantal medewerkers van de dienst presenteerde een overzicht van de evolutie van de beoordelingsprocedures van werkzame stoffen en gewasbeschermingsmiddelen op Europees en op nationaal niveau.

Vanuit Europees perspectief

Sinds 1958 is de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen sterk geëvolueerd van een beperkt wetgevend en hoofdzakelijk nationaal kader, naar een strikte, Europees geharmoniseerde en gereguleerde procedure met steeds meer aandacht voor volksgezondheid en leefmilieu, met als gevolg dat steeds veiligere producten op de Europese markt worden toegelaten.

Presentatie Philippe CastelainOndanks deze strengere aanpak evolueert de publieke opinie omgekeerd: men wordt steeds wantrouwiger tegenover het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door eenzijdige berichtgeving in de media en de mate waarin men vertrouwd is met het risico dat gepaard gaat met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Het vertrouwen in gewasbeschermingsmiddelen en de beoordeling ervan zou kunnen hersteld worden door de procedures verder te optimaliseren: de transparantie verhogen, de controle op de laboratoria die de studieresultaten genereren versterken, de samenwerking tussen lidstaten verbeteren en een belangrijkere rol geven aan het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA).

Voor een uitgebreide analyse, kan u hier terecht.

Vanuit Belgisch perspectief

Het Erkenningscomité

60 jaar geleden werd de oprichting van het Erkenningscomité, ter ondersteuning van de Minister van Landbouw, vastgelegd in het K.B. van mei 1958. Vandaag gaat het Erkenningscomité nog steeds maandelijks door met input van verschillende wetenschappelijke instellingen. Na meer dan 1000 vergaderingen is er veel veranderd op gebied van wetenschappelijke kennis, wetgeving en bevoegdheden. De statistieken van de interne controle weerspiegelen dit: het aantal behandelde dossiers is in stijgende lijn. Er zijn nu veel meer werknemers die zich fulltime bezighouden met de voorbereiding, evaluatie en besluitvorming van de aanvragen. In 2017 werd bovendien de werking van het comité aangepast waardoor nu sneller en efficiënter beslissingen worden genomen.

Digitalisering

Er wordt  gewerkt aan een nieuwe tool om de aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen, werkzame stoffen, GEP-erkenningen en proefproducten elektronisch te kunnen indienen en beheren in België: PANAMA zal de nieuwe databank worden die alle wetenschappelijke en administratieve gegevens van elk product bevat. Dit systeem zal vooral zorgen voor een betere transparantie naar de aanvrager over de dossiers, een automatische overdracht van gegevens en een betere raadpleging van de openbare gegevens via Fytoweb.

De vernieuwde zoekfunctie op Fytoweb zal meer mogelijkheden bieden om te zoeken en de resultaten te filteren wat het gebruiksgemak aanzienlijk verhoogt. De ontwikkeling is momenteel in een interne testfase. Geïnteresseerden mogen zich aanmelden en worden uitgenodigd om zelf te testen in een verdere fase van ontwikkeling.

Een blijvende evolutie

Zowel op Europees als op nationaal vlak is er al heel wat veranderd. Deze evolutie zet zich voort om een steeds kwalitatievere en betrouwbare beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen te garanderen. Dit zal leiden tot een steeds veiliger gebruik voor leefmilieu en volksgezondheid.

De infodag was het ideale moment voor zelfreflectie, nadenken over de toekomstperspectieven en de kans voor dialoog tussen de dienst Gewasbeschermingsmiddelen en Meststoffen en verschillende stakeholders uit de landbouw en de industrie. De 130 aanwezigen sloten de viering af met een duurzame lunch en een aangenaam gesprek.

Deel deze pagina